GRECIA – Noua politica externa a lui Alexis Tsipras

ALEXIS TSIPRAS

Grecia este pe punctul de a intra in incetare de plati, practic – de a intra in faliment, datorita divergentelor cu creditorii externi in ceea ce priveste reformele din programul de austeritate financiara, la un nivel al datoriei ce atinge 240 miliarde euro.

Fara sa tina cont de negocierile dure pe care le poarta cu Troica, precum si de politica Uniunii Europene fata de Rusia, premierul grec, Alexis Tsipras a efectuat de curand o vizita oficiala in Rusia. In convorbirile pe care le-a purtat la Moscova cu Vladimir Putin, Tsipras si-a propus sa obtina un acord de colaborare economica pe trei ani intre Rusia si Grecia.

Alexis Tsipras era un sustinator al lui Vladimir Putin inca de cand se afla in opozitie in Grecia, impotrivindu-se vehement si sanctiunilor pe care Uniunea Europeana le-a impus Rusiei. Tsipras mizeaza pe faptul ca, in realitate, creditorii externi ai Greciei nu vor ca aceasta sa intre in incapacitate de plata si ca acestia vor ramane totusi la masa negocierilor. Tsipras incearca astfel sa obtina cat mai mult posibil, din cat mai multe parti.

Urmarind liniile noii politici pe care o promoveaza guvernul de stanga al Greciei, Alexis Tsipras a declarat agentiei TASS ca Grecia se dezice de sanctiunile pe care Uniunea Europeana le-a impus Rusiei, din cauza amestecului acesteia din urma in conflictul din Ucraina.

„Nu suntem de acord cu sanctiunile. Cred ca reprezinta un drum catre nicaieri. Sustinem punctul de vedere potrivit caruia sunt necesare dialogul si diplomatia, ar trebui sa ne asezam la masa negocierilor si sa gasim solutii la problemele importante”, a declarat Tsipras  (conform ziarului Gandul).

Guvernul Greciei are in vedere chiar nationalizarea bancilor, precum si introducerea unei monede care sa circule in paralel cu euro, masura pe care o considera necesara pentru plata obligatiilor, in cazul in care Uniunea Europeana nu renunta la o parte din reformele pe care doreste sa le impuna Greciei, precum si la conditiile pentru deblocarea unor noi fonduri din imprumutul contractat de la Uniunea Europeana, Fondul Monetar International si Banca Centrala Europeana (conform ziarului Gandul).

In conferinta de presa comuna cu Alexis Tsipras, Vladimir Putin a declarat ca Grecia nu a formulat nici o solicitare de asistenta financiara, precizand insa ca discutiile s-au concentrat pe sectorul energetic si proiecte comune care presupun acordarea de credite (conform ziarului Adevarul).

„Europa trebuie sa renunte la cercul vicios al sanctiunilor impotriva Rusiei, tara pe care nimeni n-o poate exclude dintr-o noua arhitectura de securitate”, a declarat primul ministru grec, Alexis Tsipras (conform ziarului Evenimentul zilei).

alexis-tsipras-vladimir-putin-1

Desi caracterizat de unii analisti drept „calul troian” al Rusiei in Uniunea Europeana, Alexis Tsipras a respins criticile liderilor europeni, vis-a-vis devizita sa oficiala la Moscova, in situatia relatiilor tensionate dintre UE si Rusia, datorita amestecului acesteia din urma in criza Ucrainiana.

Premierul grec a tinut sa precizeze ca economia greaca a avut mult de suferit din pricina embargoului pe care Moscova l-a impus produselor agroalimentare importate din UE, ca replica la sanctiunile acesteia.

In acest context, presedintele Rusiei, Vladimir Putin, a refuzat sa acorde vreo favoare Greciei, in ceea ce priveste embargoul.

„Este regretabil ca aceste contra-sanctiuni afecteaza Grecia, dar nu putem face exceptii pentru nici o tara”, a tinut sa sublinieze Vladimir Putin (conform ziarului Evenimentul Zilei).

De curand, Grecia si Ungaria au parafat intelegerea pentru construirea unei noi conducte de gaz rusesc. Ministrii de externe, Nikos Kotzis si Peter Szijiarto, au semnat acordul pentru proiectul  „Stream Turkey”, acord incheiat la Budapesta in data de 7 aprilie, impreuna cu ministrii de externe din Serbia, Macedonia si Turcia.

Declaratia de la Budapesta arata ca tarile semnatare  „isi exprima sustinerea pentru crearea unei optiuni viabile din punct de vedere comercial, pe o ruta si o sursa de diversificare pentru livrarea de gaz natural, plecand din Turcia si travesand teritoriile tarilor noastre spre tarile din UE si de Sud-Est” (conform ziarului Romania libera).

Media rusa sustine ca Rusia ar putea oferi Greciei credite si reduceri ale datoriei la furnizarile de gaz, in schimbul activelor tarii.

Faptul ca Grecia adera la politica Moscovei, precum si opozitia la sanctiunile Uniunii Europene impotriva Rusiei, arata ca Putin e dispus sa acorde beneficii importante Greciei.

Vizita primului ministru grec, Alexis Tsipras, la Moscova starneste ingrijorare printre partenerii europeni ai Greciei, Comisia Europeana avertizand deja Grecia ca toate tarile membre ale UE ar trebui sa fie unite si sa vorbeasca pe o singura voce, in relatia cu Rusia.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, Elmar Brok, a apreciat vizita lui Tsipras la Moscova drept  „un comportament amenintator” (conform ziarului Romania libera).

Brok a atras atentia guvernantilor de la Atena sa nu riste unitatea UE.

Aceasta vizita a lui Tsipras la Moscova reprezinta inca un episod din jocul pe care acesta il face cu creditorii externi ai Greciai, in ceea ce priveste datoria sa externa (conform ziarului Romania libera).

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s